07 Oktober 2008

Undangan Menteri, sedap tak sedap

Undangan Menteri, sedap tak sedap

Hari ini, Jum’at tanggal 03 bulan Oktober tahun 2008 jam sekitaran 19.10 wib, ketika aku lagi asek menghela motor roda due ku nak ke rumah kawan, aku dapat sms dari Ian, bertulis “Ada dimana teman2? Lukman edy (menteri pdt) ngajak alumni 89 makan malam.” Alah maaaak jaaaang, langsung aku berpikiran kotor, duh pasti bakal ada pesan sponsor (padahal lagi Raye, dah pulak berpikiran kotor, he…he…he…).

Kubalas sms tu, “Lg di jalan bangkinang” (sememangnyelah aku lagi di jalan Raya Pekanbaru – Bangkinang kilometer 5). Aku balas macam tu kerne males ngumpul-ngumpul kalau ade pesan sponsor ujung-ujungnye. Ha… tak selang beberape detik, geng aku si Bhukar nelpon, tentunye dengan maksud yang same macam si Ian. Die nelpon nak ngajak menghadiri undangan menteri. Aku pun menghindar dengan menyebut ade keperluan mustahak (padahal taklah seberape jauh dari tempat aku berhentikan motor ke tempat ngumpul tu, paling lat 15 menit dah nyampai).

Ini kali aku kedue menghindar ajakan menteri untuk ngumpul-ngumpul. Sebenarnye kali ini taklah pulak sebegitu mustahak aku nak menghindar. Kali pertame aku mang betul-betul tak nak datang kerne di undangan menteri betul-betul tertulis ada pesan sponsor.

Padahal Menteri Pembangunan Daerah Tertinggal ni kawan SMA sebelah kelas, tentu saje kawan seleting, kawan sering ngumpul dulunye. Apalagi sekarang dah jadi tetangga. Bukan menteri yang pindah kat sekitar rumah aku, tapi aku yang pindah kat sekitar rumah menteri tapi jauh hari sebelum die jadi menteri. Waktu tu die masih jadi ketua salah satu partai di Propinsi Riau. Selepas SMA die kuliah di Brawijaya Malang. Abis tu die jadi pengusaha di Pekanbaru macam abangnye yang pengusaha terus jadi Bupati Indragiri Hilir Riau, dan saudarenye yang juge jadi pengusahe terus jadi Gubernur Riau 2003-2008 dan hasil Pilkada Gubernur Riau 2008-2013 ni.

Ade sedap dan ade tak sedap juge bertetangge dengan seorang menteri. Haa… ape pulak tuh yang sedapnye dan tak sedapnye? Kalo korang mau tau, jom mari kite liat :

Sedapnye :
Mudah betul nak nunjuk dimane aku tinggal, semisal kalau ade kawan nanye, “dimana rumah kamu?”. Haa… aku tinggal jawab, “kat rumah menteri”. Tapi sebenarnye tak semua orang Pekanbaru bahkan Riau tau dimane rumah menteri. Bahkan ade yang lebih parah lagi, “Menteri apaan? Orang mana?”. Astaganaga, ade juge orang Pekanbaru bahkan Riau tak tau bahwa ade putera Riau yang dah jadi menteri, bukan cume Syarwan Hamid dulu je. Tapi tak apelah, kerne menteri PDT ni setau aku lebih difokuskan kerjenye ke daerah Indonesia Timur.

Tak sedapnye :
Haaa…. macam kejadian Raye kedue lah. Aku abis beli sesuatu, pulangnye lewat rumah menteri. Dah pas dekat rumah menteri yang ramai mobil terparkir, ade seorang beteriak, “woiii!”. Bentuk badannye tegap, berpakaian safari, macam pengawal-pengawal orang besar macam tu lah. Aku pun berpikir die ni pengawal menteri. Sepertinye die berteriak macam tu nak nyetop Hondaku supaye tak lewat depan rumah menteri. Tapi aku petelengkan je mateku, aku merotok dalam hati, “ape kau nak nyetop Hondaku, macam jalan nenek moyang kau saje. Ntah ade ijin nutup jalan, ntah ndak. Ini kan jalan umum.” Apalagi dari nak dekat Raye, dah tepancang tegak di tengah jalan tu tiang tenda, pas gi garis marka jalan, tak pakai tande-tande ape pun pulak tu. Berbahaye sangatlah. Hari pertame jalan tu dah kene tutup dah. Haa… jadi selepas pengawal tu berteriak, selepas aku merotok dalam hati, eh… ade saudare menteri yang nyapa aku, “alooo bang!”. Kawan satu ni dulu same-same kerje. Haa… aku pun balaslah sapaan die, “oiiii… On!!”. Sambil berlalu kerne masih kesal same pengawal tu. Baru nak ngawal menteri dah lagak betul nak nyetop orang lewat jalan umum. Jalan tu sememanglah agak kecik, tapi yeee… pengawal-pengawal tu biselah ngatur tempat parkir dan lalu lalang orang lain yang lewat jalan tu. Lagi pula depan rumah menteri masih ade tanah lapang yang bise dijadikan tempat parkir, ha… jadi tak lah menumpuk mobil-mobil tu di jalan. Sehinggenye, mudahlah orang lain nak lewat jalan tu.

Sememangnyelah, banyak pejabat pembesar yang melaksanakan kerje-kerje Buka Rumah (open house) saat Raye tak memikirkan tempat parkir. Jalan-jalan sekitaran rumahnye di tutup bagi orang umum, hanye kerne telalu banyak orang parkir yang nak datang ke rumah pembesar tu. Bahkan tetanggenye pun susah nak keluar rumah jadinye. Saudare mare tetanggenye pun jadi susah nak datang bekunjung.

Ah… kapan ya ada pembesar yang memikirkan rakyat kecil???
Memikirkan tempat parkir ketike Buka Rumah adalah contoh nyate pembesar-pembesar tu sempena memikirkan rakyat kecil.
Semoge Raye tahun depan lebih baik. Itu pun kalaulah panjang umur dan badan sehat berjumpe lagi dengan bulan Ramadhan dan Syawal tahun depan.


Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Copyright © 2013 attayaya: Undangan Menteri, sedap tak sedap | Blogger Template for Bertuah | Design by Ais Bertuah